Keto ruokavalio on tällä hetkellä huippusuosittu.
Jotkut kokeilevat sitä todeten, ettei se ole minua varten, toiset puolestaan vannovat sen nimeen ja aikovat jatkaa sitä hamaan tulevaisuuteen saakka.
Keto ruokavalion hyödyt
Moni on kokenut sen auttavan painonpudotukseen ja hormonitoiminnan tasapainottamiseen.
Toisilla se auttaa merkittävästi selittämättömiin vatsaongelmiin, toiset taas kokevat sen pahentavan ärtyneen suoliston oireita.
Jokainen meistä on yksilö, myös ruoka-aineiden sopivuuden suhteen. Siksi yksiselitteistä vastausta minkään ruokavalion sopivuudesta ei voi antaa.
Ketogeeninen ruokavalio ei tarkoita ylenmääräistä voin, kananmunien ja pekonin mättämistä, kuten joskus virheellisesti kuulee väitettävän. Vaikka ruokavalio koostuu pääosin rasvasta, ei ole yhdentekevää, miten ruokavalionsa koostaa. Keto-ruokavalio on mahdollista toteuttaa järkevästi ja terveellisesti, aivan kuten kasvisruokavalio tai vegaaninenkin ruokavalio.
Ketoosi
Ketogeenisen ruokavalion ideana on, että pääsee ketoosiin. Se tarkoittaa sitä, että keho alkaa käyttämään energianlähteenään rasvoja.
Normaalilla ruokavaliolla keho käyttää energianlähteenään glykogeeneja, joita saadaan mm. hiilihydraateista. Kun ketogeenisen ruokavalion ensisijainen energianlähde on rasvat, keho käyttää näitä rasvoja sekä kehoon varastoitunutta rasvaa energianlähteenään. Siksi rasvanpoltto kehossa tehostuu.
Ketoosiin pääsee jo muutamassa päivässä, kun kehon glykogeenivarastot tyhjenevät. Koska glykogeenivarastojen tulee tyhjentyä, jotta keho alkaa käyttää rasvaa energianlähteenään, hiilihydraattien määrä tulee ketoosissa pitää pienenä. Ketogeeninen ruokavalio koostuu 70-80 % rasvasta, 15-20 % proteiineista ja 5-10 % hiilihydraateista.
Ketoosin haitat
Ketoosin haittana voi esiintyä pahoinvointia ja oksettavaa oloa. Päätä voi särkeä. Ummetus voi vaivata ja olo voi tuntua väsyneeltä.
Lisäravinteet auttavat tässä.
Elektrolyyttijauhe auttaa päänsäryssä, sillä se auttaa vettä imeytymään. Se onkin jokaisen ketoruokavaliota noudattavan tärkein lisäravinne.
Kuidut edistävät suolen toimintaa.
Entsyymit puolestaan edistävät ravinnon pilkkoutumista.
Näillä lisäravinteilla pääsee jo pitkälle.
Ketoruokavalion toteutus
Käytännössä ketoruokavalion noudattaminen onnistuu rajoittamalla runsaasti hiilihydraatteja sisältäviä elintarvikkeita.
Näitä ovat esimerkiksi viljatuotteet kuten pasta ja leipä sekä juurekset kuten peruna ja bataatti ja hedelmät, niin tuoreet kuin kuivatetutkin.
Mitään sokerisia herkkuja tai tavanomaisia valmisruokia ei ketogeeniseen ruokavalioon kuulu.
Runsaasti hiilihydraatteja sisältävien ruokien sijasta ruokavalioon lisätään vähemmän hiilihydraatteja sisältäviä terveellisiä vihreälehtisiä kasviksia esim. parsa- ja kukkakaalia, salaatteja, sipulia, kurkkua, tomaattia, paprikaa jne.
Rasvoja ketoruokavaliossa on paljon, ja niiden hyviä lähteitä ovat mm. avokado ja pähkinät. Edellä mainituista saa myös suoliston hyvinvoinnille tärkeitä kuituja. Pehmeiden rasvojen lähteenä käytetään lisäksi kasviöljyjä kuten oliiviöljyä sekä eläinrasvaa kuten voita. Eläinrasvaa saadaan toki myös ruokavalioon kuuluvista proteiineista kuten jauhelihasta ja juustosta. Hyvä pehmeiden rasvojen ja proteiinin lähde on myös rasvainen kala esim. lohi. Proteiinin lähteeksi sopii edellä mainittujen lisäksi mm. kana ja kananmunat.
Ketodietti on hyvä aloittaa ammattitaitoisen ravinto- tai ravitsemusterapeutin ohjauksessa.
Näin omasta ruokavaliosta saa koostettua sellaisen, mitä jaksaa noudattaa, jolloin dieetin hyödyn näkee ja tuntee helpommin. Koska ketogeenien ruokavalio on kasvava trendi, markkinoille on ilmestynyt runsaasti ketogeenisia elintarvikkeita, joista voi olla apua kiireisessä arjessa. Aminopörssin KETO elintarvikkeet kategoriasta löydät ketogeeniseen ruokavalioon sopivia tuotteita kuten suositut keto proteiinipatukat ja ketoateriankorvikkeet.
Oli ruokavalio mikä tahansa, nautitaan siitä.
Terveellinen, hyvä ruoka tuo energiaa ja pitää mielen aurinkoisena.