C-vitamiini eli askorbiinihappo on vesiliukoinen vitamiini. Se ei varastoidu elimistöön ja siksi sitä tulee saada ravinnosta päivittäin.
Hyvä nyrkkisääntö on nauttia vihanneksia puoli kiloa päivässä. Silloin C-vitamiinin saanti ravinnosta täyttyy.
C-vitamiinia saadaan ravinnosta
Hyviä C-vitamiinin lähteitä ovat hedelmät, marjat ja vihannekset.
Paprikasta C-vitamiinia
Esimerkiksi paprikat sisältävät runsaasti C-vitamiinia. Eniten sitä sisältää keltainen paprika (205 mg 100 g) sitten punainen (185 mg 100 g) ja vähiten vihreä paprika (108 mg 100 g).
Ruusukaali on C-vitamiiini pommi
Ruusukaalin syömisessä on perää, sillä ruusukaali sisältää yhtä paljon C-vitamiinia kuin vihreä paprika. Sokeriherne, lehtikaali ja parsakaali sisältävät noin 65 mg C-vitamiinia 100 g:lla ja rautapitoinen pinaatti 60 g 100 g:lla.
Sitrushedelmät C-vitamiinin lähteenä
Sitrushedelmät ovat erinomaisia C-vitamiinin lähteitä. Esim. appelsiini sisältää 51 mg C-vitamiinia 100 g:ssa.
Marjoista saat C-vitamiinia helposti!
Marjat ovat nekin oikein C-vitamiinipommeja! Mustaherukkamehu on todellakin hyvä C-vitamiinin lähde. 100 g mustaherukkaa sisältää huikeat 128 mg C-vitamiinia. Lakka 62 mg ja mansikkakin 46 mg.
Marjajauheet ovat nekin loistava luonnollinen C-vitamiinin lähde.
On hyvä huomioida, että tuoreet hedelmät ja vihannekset sisältävät kaikkein eniten C-vitamiinia. Kuumentaminen on sille haitallista. Eli tuoreena vain mahdollisimman paljon luonnon omia herkkuja tai vihannekset kevyesti kypsentäen.
C-vitamiinin saantisuositus riippuu iästä.
Yli 14 -vuotiaiden saantisuositus on 75 mg, raskaana oleville suositellaan 85 mg ja imettäville 100 mg C-vitamiinia vuorokaudessa. Turvallinen yläraja on 1000 mg. Ylimääräinen C-vitamiini poistuu kehosta virtsan mukana. Raskas liikunta lisää C-vitamiinin tarvetta.