Onko lisäravinteista haittaa?

Välillä kuulee pohdittavan, voiko lisäravinteista olla haittaa.

Ja mitä haittaa niistä voisi olla?

    Yhteistä lisäravinteille on se, että ne käytetään terveellisen ruokavalion ja terveellisten elämäntapojen tukena.

    Yksikään lisäravinne ei korvaa monipuolista ruokavaliota ja terveitä elämäntapoja. 

    Osta lisäravinteet Suomalaisesta lisäravinnekaupasta

    Kun ostat lisäravinteet Suomesta, suomalaisesta kaupasta, tuotteessa on suomenkielinen ainesosaluettelo ja suomenkieliset käyttöohjeet. 

    Näin varmistat, että tuote sisältää juurikin sitä, mitä pakkauksessa sanotaan. 

    Ohjeen mukaan käytettynä lisäravinteet ovat turvallisia. On kuitenkin tiettyjä tilanteita, jolloin käytön sopivuus tulee ehdottomasti varmistaa. 

    Ruokaviraston sivulla kysytään: Uskaltaako ravintolisiä käyttää?

    Ruokavirastosta vastataan: Kyllä uskaltaa. Ruokavirasto muistuttaa, että ravintolisät eivät ole lääkkeitä, ne kannattaa ostaa luotettavalta kauppiaalta ja käyttöohjeita tulee noudattaa. Tästä löydät Ruokaviraston vastauksen. 

    Raskaus ja lisäravinteet

    Raskausaikana on turvallista käyttää raskaana oleville suositeltuja ja erikseen valmistettuja monivitamiinivalmisteita.

    Tämä on tärkeää, sillä mm. A-vitamiinia ei suositella lainkaan raskausaikana. Monivitamiinin tulee siis vastata raskausajan muuttuviin tarpeisiin. 

    • D-vitamiinia suositellaan raskaana oleville ja sen tarve kasvaa raskausaikana.
    • Jos maitotuotteiden saanti jää vähäiseksi, on suositeltavaa nauttia kalsiumia monipuolisen ravinnon tukena, sillä myös kalsiumin tarve kasvaa raskausaikana.
    • Omega-rasvahapot tekevät niin odottavalle äidille kuin lapsellekin hyvää. Omega-3:sta, joka sisältää luonnostaan EPA ja DHA:ta saadaan paitsi rasvaisesta kalasta ja mm. rypsiöljystä, myös ravintolisänä. 
    • Foolihappoa tarvitaan enemmän raskausaikana, ja sitä suositellaan usein jo raskautta suunnitteleville neuvolassa. 
    • Jos rauta-arvot laskevat raskausaikana, voidaan neuvolasta suositella rautalisää. Tietämättä rauta-arvoja, ei rautalisää kannata koskaan käyttää. Tämä koskee paitsi raskaana olevia, ihan kaikkia. 

    Luontaistuotteita ja superfoodeja ei suositella raskausaikana, sillä niitä ei erikseen ole tutkittu raskaana oleville. Sen sijaan elintarvikkeisiin kuuluva proteiinijauhe, joka ei sisällä muita lisättyjä ainesosia, on turvallinen elintarvike myös raskausaikana. 

    Samat asiat, mitkä koskevat raskausaikaa, pätevät myös imeytysaikaan. Neuvosta saa aina ajantasaiset neuvot ja ohjeet. 

    Päällekkäiset ravintolisät 

    Ravintolisien käytössä tulee katsoa kokonaisuutta. Päällekkäisiä tuotteita ei ole järkevä käyttää.

    Esim. jos kollageenijauheeseen on lisätty reippaasti C-vitamiinia tukemaan kollageenin muodostusta, et tarvitse toista C-vitamiinivalmistetta. Jos magnesium on rikastutettu B6-vitamiinilla, etä tarvitse erikseen B6-vitamiinia, ja jos kalsium valmiste sisältää reilun annoksen D-vitamiinia, ei sitä tarvita erikseen. 

    Kokonaisuus ja määrä ratkaisee. 

    Lääkitys, sairaudet ja lisäravinteet 

    Jos sinulla on sairaus ja /tai lääkitys, varmista aina ravintolisien sopivuus hoitavalta lääkäriltä. Samoin, jos olet menossa leikkaukseen, saat erilliset ohjeet niistä ravintolisistä, mitkä tulee lopettaa ennen leikkausta. 

    Lisäravinteet ja allergiat 

    Jos on allerginen lisäravinteen vaikuttavalle aineelle, ei sitä voi käyttää.

    Esim. Maitoallerginen ei voi käyttää heraproteiinia, jonka lähteenä on maito. Soija-allerginen ei voi käyttää soijaproteiinia tai nattokinaasia, joiden lähteenä on soija.

    Gluteenia välttelevän tai tulee varmistaa, että proteiinijauheeseen ei ole lisätty gluteenia sisältäviä ainesosia. Esim. Cookies & Cream maku voi sisältää keksiä, jossa on vehnää ja gluteenia. Aina kannattaa tarkistaa ravintolisän ainesosaluettelo, aivan kuten ruokakaupassakin elintarvikkeiden ainesosaluettelo. 

    Laktoosi-intoleranssista kärsivä voi käyttää laktoositonta heraproteiinia tai valita munaproteiinijauheen, lihaproteiinijauheen tai kasviproteiinijauheen proteiinin lähteeksi. 

    Onko proteiinijauhe turvallista?

    Kyllä.

    Suosituin proteeiinijauhe on heraproteiini. Se on valmistettu maidosta, ja se on turvallista käyttää.

    Kuten mainittu, on tärkeä huomioida, että heraproteiinin lähde on maito, ja se ei sovi maitoallergisille. 

    Laktoositon heraproteiini sopii laktoosi-intolerantikolle, mutta ei maitoallergisille. 

    Kofeiini lisäravinteissa 

    Liiallisesta kofeiinin nauttimisesta ei ole kenellekään mitään hyötyä. Jos juot kahvia tai energiajuomia, on hyvä pohtia, paljonko mm. Pre Workout valmiste sisältää kofeiinia. Myös Pre Workout tuotteet on saatavilla ilman kofeiinia. Raskaana oleville ja imettäville sekä kofeiiniyliherkille ei kofeiinipitoisia lisäravinteita suositella lainkaan. 

    IBS ja lisäravinteet 

    Jos kärsit stressivatsasta, kiinnitä ravinnon makeutusainesiin huomiota. Tämä koskee paitsi lisäravinteita myös elintarvikkeita kuten makeutusaineella makeutettuja makeisia, mehuja, virvoitusjuomia, purukumia ym.

    Vaikka stressivatsa oireilee jokaisella yksilöllisesti, maustamattomat tuotteet ovat usein kaikkein paras valinta stressivatsalle. Kuiduista puolestaan kaurakuidut ja erityisesti ärtyneelle suolistolle kehitetyt kuituvalmisteet ovat parhaita. 

    Yhteenveto lisäravinteiden haitoista 

    Lisäravinteet ovat turvallisia, kun niitä käytetään ohjeen mukaan.

    Toki on erittäin tärkeää, että tuote sisältää juuri sitä mitä pakkauksessa sanotaan. Siksi on suositeltavaa hankkia lisäravinteet suomalaisesta lisäravinnekaupasta tai suomalaisesta apteekista. 

    Ruokaviraston sivuilta löytyy myös ohjeet turvalliseen lisäravinnekäyttöön. 

    Tervetuloa ostoksille kotimaiseen Aminopörssiin! Autamme mielellämme tuotteiden valinnassa.