Petteri Avilia: Fitness & Wellness (Mikä??), lieveilmiöineen – niin myötä- kuin vastamäessä

Hei kaikille,


ajattelin aloittaa uuden artikkelisarjan kirjoittamisen Aminoporssi.fi sivuille ajatuksistani Fitness-ilmiöstä, sen positiivisista, negatiivisista että väärinymmärretyistä lieveilmiöistä sekä yhteiskunnallisesta vaikutuksesta.

Päätin pohtia mitä Fitness on: Onko Fitness erittäin haastava urheilulaji vai onko se jotain paljon muutakin? Fitness, elämäntapa vai hysteria? Onko se kilpaurheilijoiden juttu vai koskeeko se kaikkia meitä?

Entä mitä sitten Wellness on? Onko se pelkkä trendisana markkinamiesten suussa? Onko se yhtä kuin Fitness? Onko se Fitnessin kauan kateissa ollut helpommin lähestyttävä pikkusisko vai onko se mitään muuta kuin joukkoon lisäämäni hieno sana? No katsotaan.

Fitness, kaikissa sen uusissa muodoissaan sekä kilpailupuolella että harrastusmuotona, on nostanut vain vuosi vuodelta statustaan hyvinvoinninlähettiläänä. Enää se ei ole underground juttu jota ”bodareiden tyttöystävät harrastavat”, vaan Fitness mielletään oikeutetusti jo viimeinkin yleistä hyvinvointia tarkoittavaksi elämäntavaksi johon yhdistyvät terveelliset elämäntavat ruokailutottumuksineen, kuntosali- sekä muu oheisharjoittelu sekä palautuminen harjoittelusta. Fitness harjoitteluun kuuluu oleellisena osana jo myös harrastelijapuolella mentaalipuolen harjoittaminen: joogat, meditaatiot, rauhoittumisharjoitukset jne.  Vielä vahvemmin buumi on levinnyt kilpailijoiden joukkoon - loistavaa! Jenkeissä tämä on ollut ammattiurheilussa kauan ymmärretty voimavara, ja nyt Fitness ajattelun myötä levinnyt myös tänne Pohjolaan, ja ihan tavallisten tallaajien hyväksymäksi henkisen hyvinvoinnin harjoitteluksi, ei enää "New age" hömpötyksen maineessa olevaksi mantraamiseksi.

Fitnessharrastajilla ei enää myöskään tarkoiteta yleiskielessä viimeisimmissä Gym-vaatteissa viihtyviä epämääräisten maitorahkaa/tonnikalaa sisältävien pakasterasioiden kuljettelijoita, vaan ihmisiä jotka huolehtivat hyvinvoinnistaan ja antavat sen näkyä myös ulospäin. Se siis taitaa merkitä myös positiivisuutta?

Fitness ei taida myöskään olla enää vain tyttöjen juttu? Vaikka onhan aikojen alussa ollutkin miesten Fitnesskisat jne, mutta taisi Fitness sana antaa aika feminiinisen urheilulajin kuvan pitkänkin aikaa ihmisille. Tajuan itse ylpeänä edustavani Fitness ajattelua sekä kulttuuria - ja tämä ei tosiaankaan ole perusteluni sille miksi se olisi jotenkin "miehistä", sillä mielestäni Fitness ei ole sitäkään. Mielestäni Fitness on noussut elämäntavaksi joka rikkoo sukupuolirajat.

Fitness siis ei taida ollakaan vain laji jossa kilpaillaan fysiikalla ja urheilullisella vapaaohjelmalla. Mitä, mitä?  Niin, näyttää siltä että Fitness on paljon muutakin, se taitaa olla myös hyvinvointia kaikissa sen muodoissaan. Onko siis Fitness sama kuin Wellness, eli hyvinvointia?

 ”Fitness” ja ”Wellness” ovat tämän hetken trendisanoja, ja hyvä niin. Elämme hyvinvointiyhteiskunnassa jossa ihmiset voivat pahoin, valitettavasti. Jo pelkästään siksi on hienoa että urheilun positiivinen vaikutus elämään on trendi josta puhutaan ja josta saa puhua.
Käännetään nyt tuo New Yorkin trendisana "Wellness" Suomeksi ja puhutaan "Hyvinvoinnista".
(Fitness pysyköön Fitnessinä, turha hyvää vaihtamaan...)

Hyvinvointi ei millään muotoa ole itsestäänselvyys, se on asia jonka puolesta meidän jokaisen on päivittäin tehtävä töitä itsemme kanssa. Tämän päivän stressistä en aio saarnata, sen jokainen kyllä tietää omissa nahoissaan mutta sen kaiken kestäminen on siedettävämpää kun meillä on keinoja joihin purkaa positiivisella tavalla stressiä, sen lieveilmiöitä kuten henkistä väsymistä ja pahaa oloa. Urheilu ja liikunta ovat niitä kärkipään vaihtoehtoja. Se on todellista Wellnessiä ja lääkkeetöntä sairaanhoitoa. Kuinka valtio sitten tukee liikkuvia ihmisiä? Nostamalla terveellisen ruuan hintaa jne? No, tuo keskustelu menisi liian poliittiseksi ja sykettä nostavaksi joten jätetään se pois -  oman Wellnessini nimissä.
Wellness on henkistä hyvinvointia ennenkaikkea, eli jos oikein kärjistetään niin ehkä se Wellness, eli Hyvinvointi on sittenkin Fitnessin se henkinen puoli - positiivinen sivuvaikutus? Terve mieli, terveessä ruumiissa? Osasinkohan avata viimein Pandoran lippaan? Mene ja tiedä, ajatus jatkaa silti kulkuaan...

Entä me ihmiset jotka teemme töitä hyvinvoinnin ja liikunnan parissa? Meidän tärkeänä tehtävänä on itse toimia hyvänä esimerkkinä hyvinvoivasta ihmisestä ja myötävaikutettava siihen että ihmiset joita työssämme kohtaamme kokevat kauttamme elämänlaatunsa paranemista terveellisemmän elämän sekä liikunnan kautta. Sitä on omalta kohdaltani Fitness ja Wellness ajattelun levittäminen. Otan osani nöyryydellä ja vakavuudella vastaan, sillä käsiini lasketaan työni puolesta vastuu toisen ihmisen terveydestä ja Hyvinvoinnista.

Nyt täytyy mennä niihin ikäviin juttuihin; lieveilmiöihin joita Fitnesstrendi on mukaan tuonut:

Netti on tänä päivänä Fitnessin sekä sen henkisen puolen parhaan kaverin Hyvinvoinnin luoman positiivisen buumin myötä tuonut epäilyttäviä lieveilmiöitä mukanaan joista nyt haluan esille nostaa pari ryhmää: kaikenmaailman ja- tasoiset "netti trainerit/coachit" ja kaiken tietävät "hetki sitten alaan hurahtaneet mutta kaiken siitä jo tietävät" alan asiantuntijat.

Kuinka Personal trainereina, valmentajina ja liikunnan- ryhmäliikunnan sekä kuntosaliohjaajan työkuvissa voi niin usein nähdä väsyneitä, loppuun palaneita ja jopa ylipainoisia ihmisiä? Sen näköisiä ihmisiä että minun on usein vaikea edes uskoa että "Tuo ihminenkö liikunta-alanammattilainen??"

En arvostele ylipainoisia tai masentuneita ihmisiä ihmisinä, vaan kyseenalaistan vahvasti heidän kyvykkyytensä ohjata ketään toista Fitnessin ja Wellnessin maailmaan. Jos sinä et voi hyvin, kuinka voit opettaa toista voimaan hyvin? 

Vastaus on: Et mitenkään.

Joo joo, onhan poliiseja jotka tekevät rikoksia ja lääkäreitä jotka ovat lääkekoukussa, tiedetään - eikä se ole todellakaan yhtään kauniimpi asia, mutta se ei saisi olla näin. Ei myöskään liikunta-alalle tulisi hakeutua ihmisiä jotka eivät selvästikään osaa pitää huolta itsestään ja omasta hyvinvoinnistaan. Millaisen signaalin se antaa ryhmäliikunta-/kuntosalista jonka työntekijä/-t ja Personal trainer/-it ovat vetälän näköistä jengiä, väsyneitä tai jopa ylipainoisia? No, tuo on tietysti markkinamielessä täysin yrittäjän oma ongelma voisi ajatella, mutta siitä huolimatta moni tavallinen tallaaja joka tulee saleille aloittamaan harrastusta LUOTTAA näihin "ammattilaisiin" koska kyseessä on hyvämaineinen sali tms, ja kyllähän alansa palkattuun ammattilaiseen pitäisi voida luottaa. Mutta aina näin ei ole, eikä se ole kuluttajan vastuu. Koulutus tai diplomit eivät todellakaan ole tae ammattilaisuudesta, ne ovat symboli käydystä koulutuksesta. Enkä nyt vähättele Personal trainer-, ravintovalmentaja- tai liikunta-alankoulutuksia, tuon esille vain sen että se ei anna varmuutta kuluttajalle palkkaamansa henkilön ammatillisesta osaamisesta. Fitnessia ja Hyvinvointia tavoitteleva kuluttaja: luota näkemääsi, kuulemaasi, kysy suosituksia älä diplomeja, luota ihmistuntemukseesi ja muista että ihminen joka ei voi itse hyvin, ei voi sitä myöskään sinulle opettaa.

Toinen juttu joka huolestuttaa:
Yhä useampi ihminen haluaa päästä kuntoon tai kisalavoille, joten tämän oivallettuaan moni alalle epäpätevä, ei tahallisesti vaan tietämättömyyttään, mutta toisten hätää hyväksikäyttävä on alkanut myymään omia kisavalmennus ja dieettipaketteja ja tituleeraa itseään valmentajaksi, personal traineriksi... Kaikki termit käyvät kunhan imago on uskottava, ja onhan se jos ihminen osaa esitellä asiansa ja tuoda itsensä julki asiasta tietämättömälle. On helppoa myydä jotain käyttämällä hienoja sanoja ja termejä, jos asiakas on uutena pelissä mukana. Ja tämä on todella halpamaista, ihmisten hyväksikäyttöä.

Syy miksi negatiivisista lieveilmiöistä halusin nostaa esille juuri nämä kaksi asiaa: Henkisesti tai fyysisesti epäpätevät ja arveluttavat Personal trainerit/valmentajat sekä tietotaidoltaan heikot netticoachit ovat se että Fitness ja Wellness, molemmat - juuri niin, ansaitsevat lähettiläikseen ihmisiä joilla  tottakai saa motiivina olla oma taloudellinen pärjääminen elämässään tekemänsä työnsä ansiosta hyvinvoinnin parissa mutta ennenkaikkea asiakkaan parhaaksi ajattelun tärkeä kyky, empatia ja kypsyys tunnustaa kun omat kyvyt eivät riitä asiakkaan vaatimuksiin ja sitä myötä ohjata asiakas kohti oikeaa auttavaa tahoa.

Sillä sitä me näiden jo niin moneen kertaan mainittujen F&W termien edustajat, ammatikseen niiden parissa työskentelevät ja niihin ihmisiä valmentavat sekä ohjaavat ihmiset olemme: Asiakaspalvelijoita tärkeässä työssä jossa meillä on mahdollisuus muuttaa ihmisten elämää, joko posiitiviseen suuntaan asiakkaiden tavoitteiden pysyvään saavuttamiseen, tai epäpätevissä tapauksissa negatiivisella tavalla ääritapauksissa jopa aiheuttaa kilpirauhasongelmia asiakkaalle liian rankalla/väärällä dieetillä: liian pienillä ruokamäärillä ja liian suurilla treenimäärillä. Enemmän kun ei aina ole parempi.  

Tuliko kukaan, tulinko itse?, yhtään viisaammaksi siitä mitä Fitness tarkoittaa, ja onko Wellness sitten lopultakaan muuta kuin siisti lisäsana  vaikka kylpylän nimen alle?

Itse ainakin taisin tulla, sillä ymmärsin sen että on termi mikä tahansa jota käytämme hyvinvoinnistamme huolehtimiseen niin sillä ei ole väliä, kunhan teemme sen kaiken itsemme vuoksi, voidaksemme paremmin ja ollaksemme vahvempia ihmisinä kohtaamaan arjen vastoinkäymiset sekä vanhuuden sairaudet.

Termeistä viis vai? No ei varmasti. Fitness on siis elämäntapani, ja Wellness on tavoitteeni.

Liity sinäkin meihin kiihkouskovaisiin jotka haluamme että Hyvinvointimme on ykkössijalla, ei kuitenkaan koskaan muiden ihmisten kustannuksella - ja tämä viesti menkööt kauas netin syövereihin sekä muihin kolkkoihin paikkoihin joissa väärät ihmiset rahastavat itselleen hyvää tahtovia ihmisiä väärillä neuvoilla vailla pätevyyttä neuvoa. Shame on you.

Kun tavoittelette hyvää oloa ja parempaa suorituskykyä, tehkää se oikein ja oikeassa seurassa - hyvällä mielellä, ja hiki otsalla mutta muistakaa: Jos ei tunnu hyvältä ja oikealta, se harvoin sitä on. Olkaa skeptisiä mutta positiivisia, ja kun löydätte oman tienne Fitnessviidakossa - kulkekaa se loppuun asti. Sateenkaaren päässä löytyy aarre, Fitness-tien päässä löytynee se Wellness, Hyvinvointi, vai miten uskotte?
Fitness & Wellness, mitä ikinä olettekin - kohdelkaa meitä hyvin jatkossakin, sillä palaamme vielä aiheeseen!

Kirjoittanut
Petteri Avilia