Soijalesitiinin hyödyt

Kirjoittaja on vuonna 1993 syntynyt kilpasoutaja Joel Naukkarinen, [@rowingfinn]. Ammattimaisen urheilu-uran ohessa Naukkarinen opiskelee  lääketiedettä ja valmistuu pian lääkäriksi. Kirjoittajan kiinnostuksen kohteena on mm. huippu-urheilun fysiologia ja valmentautumisen tieteellinen puoli mukaan lukien ravitsemuksen osalta.

Soijalesitiini on soijapavusta valmistettu rasvapitoinen ravintoaine, joka sisältää runsaasti fosfolipidejä. Fosfolipidejä myydään ravintolisämarkkinoilla useimmiten lesitiininä.

Soijalesitiinistä tai yksittäisistä fosfolipideistä oleva tutkimusnäyttö on niukkaa ja asetelmat eivät ole ihan vakuuttavia, mutta olemassa olevat tulokset eivät ainakaan poissulje fosfolipidien mahdollisia hyötyjä terveydelle tai suorituskyvylle.

Joka tapauksessa soijalesitiinin sisältämä rasva on pääasiassa tyydyttymättömiä rasvahappoja, jotka ovat terveydelle eduksi, vaikka näyttö fosfolipidien tehosta olisi puutteellista. Muutama enemmän tutkittu fosfolipidi esitelty seuraavaksi.

Fosfatidihappo (PA) on fosfolipidi, joka käynnistää soluissa mTOR-signaloinnin ja proteiinisynteesin (Fang ym. 2001). Urheiluravintolisänä se on melko uusi ja vähän tutkittu, mutta PA:n uskotaan kasvattavan lihasmassan määrää ja voimaa. Suositeltu päiväannos PA:lle vaihtelee 300—750 mg.

Tutkimusnäytön vähäisyyden perusteella PA:n vaikutuksista lihasmassaan tai voimaan ei voida tehdä suoria johtopäätöksiä. On myös huomioitavaa, ettei PA:n pitkäaikaisemman käytön turvallisuudesta ole tehty tutkimuksia.

Fosfatidyyliseriini (fosfoseriini) on seriiniaminohapon johdannainen, solukalvojen sisäpuolella sijaitseva fosfolipidiyhdiste. Sen väitetään parantavan suorituskykyä sen kyvyllä ylläpitää solun ionitasapainoa ja estää lihasarkuutta ja -vaurioita.

Tutkimusnäytön laajuus ja laatu eivät riitä todistamaan fosfoseriiniä koskevia väitteitä, vaikka sitä koskevat tutkimustulokset antavat fosfoseriinin vaikutuksista lupaavia tuloksia etenkin suorituskyvyn kannalta. Pitkittäistutkimuksia ravintolisän vaikutuksista tarvitaan lisää.

Fosfolipidien lähteellä soijalesitiinillä lisään hyvien rasvojen saantia ruokavaliossani. Päivittäin smoothieen sekoitettuna tämä tuo siihen myös hyvän koostumuksen ja maun. Samoin se toimii myös (tuore-)puurossa. Toinen päivittäinen rasvan lähde smoothiessä on pellavansiemenrouhe. Molemmat tarjoavat välttämättömiä omega-3-rasvahappoja. Soijalesitiinin sisältämillä muilla fosfolipideillä voi myös olla positiivisia vaikutuksia suorituskyvylle ja terveydelle.