Kreatiini urheilijan ravitsemuksessa

Yksi suosituimmista urheiluravinteista on kreatiini. Se on tuote, joka on erittäin suosittu ravintolisä urheilijoiden ja tosissaan treenaavien keskuudessa. 

Kreatiini parantaa fyysistä suorituskykyä peräkkäisissä lyhytkestoisissa ja korkeatehoisissa harjoituksissa. Edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla päivittäin 3 g kreatiinia. Yleisin ravintolisänä käytetty kreatiinin muoto on kreatiinimonohydraatti. Kreatiini on erittäin suosittu ravintolisä urheilijoiden ja tosissaan treenaavien keskuudessa. Kreatiinipuryvaatti on painoluokkaisten urheilijoiden suosima. 

Nutriworksurheilija, kilpasoutaja Joel Naukkarinen kirjoittaa kreatiinista näin: Kreatiinivalmiste vaikuttaisi kasvattavan lihaksen kreatiinivarastoja tehokkaammin yhdistettynä hiilihydraatin nauttimiseen ja mahdollisesti myös proteiinin nauttimiseen ja harjoitteluun.

Kreatiinifosfaatti on lihasten käyttämä energianlähde 5–10 sekuntia kestävissä kovatehoisissa suorituksissa. Kreatiini parantaa anaerobista suorituskykyä sekä tehostaa voimantuottoa. Yleisin ravintolisänä käytetty kreatiinin muoto on kreatiinimonohydraatti, mutta saatavilla on myös kreatiinisitraattia, -puryvaattia, -fosfaattia, -glukonaattia ja –nitraattia. Muista muodoista ei kuitenkaan saada lisähyötyä monohydraattiin verrattuna. Kreatiini on yksi suosituimmista urheilijoiden ja kuntoilijoiden käyttämistä ravintolisistä.

Kreatiini on ravintolisistä yksi eniten tutkituimpia, ja siitä on tutkimustietoa 90- luvulta alkaen. Valtaosa tutkimuksista on tehty nuorilla miehillä. Ravintolisänä nautittu kreatiini kasvattaa tehokkaasti lihasten kreatiinifosfaattivarastoja 10–40 % (Kreider 2003). Nopeiten kreatiinivarastot voidaan täyttää 20–25 gramman vuorokausiannoksella, joka jatkuu 4–6 vuorokautta (Terjung ym. 2000). Lyhyetkin kreatiinikuurit näyttävät tutkimuksissa lisäävän kehon painoa pääosin sen vettä sitovan ominaisuuden ja tehostuneen harjoittelun vuoksi (Kreider 2003, Nissen ja Sharp 2003). Pitkäaikainen kreatiinin käyttö voimaharjoittelun yhteydessä on lisännyt tutkimuksissa myös kehon rasvattoman kudoksen massaa sekä lihastenpoikkipinta-alaa (Olsen ym. 2006, Volek 1999 ja Willoughby 2001).

Kreatiinin saatavuus on vuoden aikana vaikeutunut huomattavasti. Raaka-ainetta ei ole ollut riittävästi saatavilla, hinta on noussut merkittävästi ja monen tuotemerkin kohdalla hyllyt ammottaneet tyhjyyttään. Onneksi saatavuus on hiljalleen parantunut ja iloisena toteammekin, että meiltä saa nyt kreatiinia useimmista merkeistä hyllyt pullollaan - ainakin tällä hetkellä. Huonon saatavuuden vuoksi kreatiinia hankitaankin nyt varastoon ja varastot hupenevat siksi aina kovaa vauhtia niiden täyttymisen jälkeen. 

Aminopörssin valikoimassa on runsaasti kreatiineja eri kokoisissa pakkauksissa. Tilaa omasi tai poikkea kotimaisessa myymälässämme Helsingin Konalassa.